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SH1: What do you believe the likelihood is of relief for plan sponsors from the 30-day advance notice for 
suspending safe harbor contributions?
A: We think there is a good chance the IRS will provide relief from the 30-day advance notice requirement. 
We are not as optimistic, however, about the plan being able to retain safe harbor status for the year in 
which the contribution is discontinued. 

SH2: If a plan sponsor chooses to suspend their safe harbor 3% nonelective contribution now, can they 
restart later in the year if business is better? What if it is a match safe harbor?
A: A matching safe harbor plan can generally not be added once the plan year has begun. However, neither 
the law nor the regulations address this issue with respect to the nonelective contribution. There doesn’t 
appear to be anything in the law precluding this, particularly in light of the SECURE Act, which allows a plan 
sponsor to add a nonelective safe harbor plan after the plan year has ended. 

SH3: If a plan sponsor ceases the safe harbor contribution during the 2020 plan year, when is the 
contribution due?
A: By the due date of the 2020 tax return, including extensions. This is the same as ongoing plans.

SH4: Is there any relief for employers with SIMPLE IRA plans? Do you see any possibility of SIMPLE IRA plan 
sponsors being able to terminate their SIMPLE IRA plan mid-year or skip their matches for 2020?
A: We have received a lot of inquiries about SIMPLE IRA plan funding. Based on past experience, if relief is 
granted to Safe Harbor 401(k) plans it most likely will be for SIMPLE IRAs as well

PLAN TYPE SPECIFIC ISSUES
The CARES Act didn’t speci�cally address longer-term issues that have arisen in the wake of the COVID-19 
outbreak. Below we address several key issues regarding safe harbor & SIMPLE plans, government plans, as 
well as de�ned bene�t and cash balance plans. 

Safe Harbor & SIMPLE Plans

https://www.asppa.org/professional-development/erisa-outline-book
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GP1: How does the CARES Act apply to governmental or non-ERISA church plans?
A: The following provisions of the CARES Act apply to governmental and non-ERISA church plans (but please 
note that the required amendment date may be di�erent for governmental plans):

• The distribution and loan provisions under Section 2202
• The waiver of the required minimum distributions under Section 2203

Note: The provision for the DOL to extend the deadline for plan notices (Section 3607) would not apply 
because these plans are not subject to ERISA: 

Note: The provision regarding Single Plan Funding relief is not applicable to governmental and non-ERISA 
church plans because they are not subject to minimum funding requirements.

Government Plans

https://www.asppa.org/professional-development/erisa-outline-book
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DB1: For a DB plan (such as a cash balance plan) which calculates the RMD based on an account balance, is 
the 2020 RMD waived in the same way RMDs are waived for a DC plan?
A: The RMD waiver is not applicable to DB plans, including cash balance plans.

DB2: Does the RMD waiver apply to an IRC §414(k) account within a de�ned bene�t plan (such as a rollover 
account)? 
A: No. IRC §414(k) provides that the account is treated as a de�ned contribution only for certain purposes. 
IRC §401(a)(9) is not one of the stated purposes. Therefore, the account is treated as a de�ned bene�t plan.

DB3: I know there has been a proposal about relief for small employer de�ned contribution plans to waive 
2019 contributions not made and suspend 2020 required contributions. Has there been any proposal for DB 
plans similar to this?
A: Not to forgo the contribution, but as we mentioned on the webcast, the CARES Act provided for a delay of 
any contributions due in 2020 to be made by January 1, 2021. But take note that there is interest due on the 
delayed payments. 

DB4: If employers have up to 1/1/21 to make their DB contribution, what about the deduction, since most will 
�le by 9/15/20?
A: The Act extended the deadline for making contributions but did not change the deduction timing rules. 
So, the deduction would have to be taken for 2021.

DB5: Any distribution relief for DB plans per payments to HCEs under Treas. Reg. §1.401(a)(4)-5(b)(3)(ii)?
A: Not at this point in time.

De�ned Bene�t & Cash Balance Plans
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